Wat zijn de verschillen tussen gort en parelgort?

Gort of parelgort? Er ontstaat veel verwarring rondom de verschillen tussen deze twee graden. Toch zijn er wel duidelijke verschillen tussen deze twee. Wil jij weten wat het verschil is?  Lees dan snel verder en ontdek daarnaast de verrassende smaak van parelgort.

 

Een voedselgraansoort

Zoals waarschijnlijk bij velen bekend is, is gort gerst. Maar, parelgort is ook gerst. Beide granen behoren tot de populaire graansoorten. Deze gerst wordt hedendaags voornamelijk vloeibaar geconsumeerd. Denk hierbij aan de bekende drank ‘bier’. Het overgrote deel van de mensen draagt zo op deze manier bij aan het nuttigen van gerst. Daarnaast wordt parelgort ook bij gerechten gegeten. Deze gerechten variëren van risotto tot salades. Heb jij weleens een gerecht gemaakt welke parelgort bevatte? Laat je verrassen door de lekkere smaak: parelgort is een sterke toevoeging aan een gerecht vanwege haar stevige structuur en haar pittige smaak. Probeer het eens uit wanneer je op een zekere dag nog geen specifieke plannen hebt voor de inhoud van een salade.

 

De grote verschillen

Hoewel gort en parelgort beide ‘kleine’ granen zijn, vinden we toch grote verschillen tussen deze twee. Allereerst is het van belang om te weten dat gerst geslepen wordt voordat het ‘gort’ wordt genoemd. Bij gort is dit enkel een klein gedeelte, namelijk 15%. Tevens bevinden de kiem en een gedeelte van de zemel zich ook nog aan de gort. De parelgort is, zoals de naam al doet beloven, een pareltje onder de gerst. Deze wordt namelijk mooi rond geslepen voordat deze in de schappen komt te liggen. Parelgort is echter niet uit het handje te eten. Voordat je deze bij een gerecht voegt, is het van belang deze van tevoren te koken.

 

Verwerk parelgort in je gerechten

Voor een pittige smaakbeleving in je gerecht, kan parelgort een goede bijdrage leveren!