Recept voor erwtensoep

Ingrediënten 4-6personen

  • 500 gram spliterwten
  • 1 kg varkensribbetjes
  • 250 gram zuurkoolspek
  • 3 preien, in ringen gesneden
  • 1 knolselderij, klein gesneden
  • 1 grote rookworst (375 gram)
  • 2 aardappelen, klein gesneden
  • 2 eetlepels selderijblad
  • 2 eetlepels peterselie

Bereiding
Spoel de spliterwten goed af onder de koude kraan en breng ze daarna met 3 liter water aan de kook. Voeg de ribbetjes en het spek toe en laat alles ca. 2 uur zachtjes koken. Kook de prei en knolselderij de laatste 30 minuten mee. Voeg de rookworst en aardappelen toe en laat de soep nog ongeveer 30 minuten koken. Blijf constant roeren om aanbranden te voorkomen. Neem de worst, de ribbetjes en het spek uit de pan. Snijd het vlees van de ribbetjes en verdeel het in stukjes. Snijd de worst in plakjes, doe alles terug in de pan en klaar is uw erwtensoep.

Bereidingstijd
Circa 2½uur.

Tip
Erwtensoep wordt lekkerder door hem een nachtje te laten staan om in te dikken. Waar u wel rekening mee moet houden is dat u de soep gecontroleerd en snel laat afkoelen in verband met bacteriën Dit kan bijvoorbeeld door de pan in een bak met koud water te laten staan en in de pan een ijzeren lepel te hangen. De soep koelt dan van buiten en van binnenuit sneller af. De volgende dag bij het opwarmen de soep goed laten koken maar daarbij wel weer constant roeren om aanbranden te voorkomen.

 

,