Hoe maak je je eigen gedroogde ham? Volg deze stappen!

Herinner jij je nog van vroeger hoe je ouders of je grootouders het eigen vlees liet drogen of roken? Of wil je dit graag zelf een keertje uitproberen en zo je eigen gedroogde ham tijdens de borrel of het avondeten nuttigen? Volg deze stappen en kom te weten hoe je je eigen ham droogt!

Het steriliseren en zouten

Bij het maken van gedroogde ham is het van belang te beginnen met het steriliseren van de ham. Dit doen we met gekookt water. Vervolgens laten we de ham afkoelen en beginnen we met het zouten. Zorg dat je zout en kruiden bij de hand hebt, deze voegen we namelijk toe aan het water voordat we de ham erbij doen. Wanneer er een echt mengsel is ontstaan, kan de ham worden toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat de ham volledig in het mengsel blijft liggen, is het van belang een zwaar voorwerp (of iets anders) op de ham te leggen. Houd hierbij wel in gedachten dat dit voorwerp niet van metaal mag zijn. Vervolgens kan het wachten beginnen!

Het drogen van de ham

Het zouten van de ham hoeft niet lang te duren: drie tot vier dagen is al genoeg. Zorg ondertussen wel dat de ham een aantal keer is omgedraaid. Tijdens de wachttijd kan je namelijk kijken of er geen schimmel is ontstaan. Wanneer de ham geen rooskleurige kleur meer heeft, weet je dat dit niet goed is. Indien dit gebeurt, kan je de ham het beste goed boenen in koud water en vervolgens opnieuw in een nieuwe bak – met nieuw mengsel –  doen. Ziet de ham er wel mooi rooskleurig uit? Droog deze dan vier tot zes dagen en geniet daarna van heerlijke gedroogde ham!

Heerlijke zelfgemaakte gedroogde ham

Het maken van je eigen gedroogde ham heb je al in minder dan een week gedaan! Volg de stappen!